Rakkauden talossa – Osa 1

Rakkauden infrastruktuurista – Johdanto 1

Mistä rakkaus oikein koostuu – mitä se on? Ihmiset ajattelevat rakkaudesta aika paljon mystiikan näkökulmasta romanttisten komedioiden innoittamana. Rakkaus on tällöin tärsky, joka tärähtää ihmisen päähän tai sydämeen tai mihin nyt sitten tärähtääkään. Tässä kuvassa ei paljoa muuta tarvitse miettiä. Kaikki tietävät, jos on in love. Huono puoli näin pelkistetyssä ajatuksessa on se, että tulee myös paljon särkyneitä sydämiä kovin mystisesti. In love -vaihetta seuraa putoaminen ulos rakkaudesta eli falling out of love. Lasten kannalta tämä mystiikka on pelottavaa. Isä ja äiti rakastivat toisiaan ja sitten taas eivät. Miksi se loppui? Miten se loppui? Entäpä miten käy heidän rakkaudelleen minuun? Kukaan aikuinen ei tietenkään näin halua ajatella, mutta en yhtään ihmettelisi, jos joku fiksu mukula seuraisi aikuisten rakastumisen logiikkaa tähän suuntaan ja olisi huolissaan myös omasta mahdollisesta tulevasta rakkaudestaan.

 Varmaan rakkauteen jää aina jotain selittämätöntä tai vähän mystistäkin, mutta on siinä oltava myös ihan ajateltavissa, keskusteltavissa ja suunniteltavissa oleva puolensakin. Se puoli täytyy siis olla myös, josta puhutaan niin, että rakkauden eteen pitää tehdä työtä tai sille pitää tehdä tilaa omilla toimillaan. Ehkä nämä kaksi puolta itse asiassa liittyvät toisiinsa rakkauden talossa. Rakkauden mystiikka ja ajattelu, rakkauden kokeminen ja rakkauden eteen työnteko tai rakkauden kokeminen ja rakkauden infrastruktuuri. 

Rakkauden infrastruktuuri – Mikä ihmeen rakkauden infrastruktuuri – Mikä on infrastruktuuri? Katsotaanpa mitä wikipedia sanoo. Yhteiskunnan infrastruktuuri (perusrakenteet ja varusrakenne) muodostuu niistä palveluista ja rakenteista, jotka mahdollistavat yhteiskunnan toiminnan. 

Tältä pohjalta kysymme, mikä on Rakkauden infrastruktuuria eli perusrakennetta? Mitä se on? Se on siis kaikki se, mikä mahdollistaa rakkauden ilmenemisen, tapahtumisen ja esiin tulemisen sellaisena kuin se parhaimmillaan on. Pariskuntien rakkaudessa on siis jokin samanlainen ulottuvuus ja infra kuin ovat tiet ja viemärit tai kodissa sähkökaapelit ja tietoliikenneyhteydet, jotka mahdollistavat paljon asioita, mutta joihin ei tule kiinnitettyä kovin paljoa huomiota niin kauan kun ne ei ihan pahasti mene epäkuntoon. Ja kun ne menevät epäkuntoon niin elämästä kuin rakkaudestakin tulee työlästä, hankalaa ja kurjaa. Perushuomio on siis tämä: Myös rakkaudella on oma infransa. Tässä sarjassa olisi tarkoitus tutkia ja kiinnittää huomiota tähän puoleen rakkaudessa. Joskus kauan sitten luin jotain, joka antoi myös viitteitä tähän suuntaan. 

Tammikuun 22. päivänä vuonna 1994. Espoolainen Eestinkallion 3A luokka kyseli sen ajan niin sanotuilta viisailta elämän tarkoituksesta. Ja kun kysyjät olivat kolmosluokkalaisia, viisaiden piti ainakin periaatteessa yrittää vastata ymmärrettävästi. Juha Siltalan sitaatti elämän tarkoituksesta, hänen kirjoituksensa lopusta menee näin. ”Minä en vielä oikein tiedä, mitä kaikkea teen isona. Mutta sen minä jo tiedän varmasti, että tahdon mieluummin tehdä rauhassa muutamia pieniä juttuja, kuin kiireesti ja huonosti paljon ja isoja. Niin joutuu tekemään jos yrittää itse olla jotakin suurta. Elämän tarkoitus on päästä ihmisen paikalle suhteessa Jumalaan. Silloin tarkoituksella on tilaa tulla esiin.” Mitä se voisi olla? Seuraavaksi sovellan kolmea asiaa tuosta Juhan pohdinnasta. 

1) ”Yrittää itse olla jotakin suurta”. Se on ihan tavallista. Jokaiselle varmaan tuttua. Mutta miksi pitää olla jotain suurta? Mistä se juttu kumpuaa? Arvaan, että ihmisen pohjattomasta epävarmuudesta sen suhteen, että olenko minä syvimmiltäni arvokas. Olenko minä arvokas ollenkaan? Jos olisin suuri, niin sitten olisin varmasti arvokas ja rakastettava. 

2) Elämän tarkoitus on päästä Ihmisen paikalle suhteessa Jumalaan. Useimmin meillä ihmisillä on päinvastainen toive. Päästä Jumalan paikalle suhteessa ihmiseen, se on tavallisempi toive. Ihminen ei tykkää omasta haavoittuvuudestaan. Jos olen kuin Jumala, olen haavoittumaton vai olenko? Katso Jeesusta ristillä ja mieti Jumalan haavoittumattomuutta – ja ihmisen.

3) Siltala toteaa, että kun pääsee ihmisen paikalle suhteessa Jumalaan, silloin elämän tarkoituksella on tila tulla esiin. Sovellan sitä nyt rakkauteen. Kun pääsemme ihmisen paikalle suhteessa Jumalaan eli omaan osaamme ja kun pääsemme ihmisen paikalle suhteessa toisiimme, rakkaudella on paras tila tulla esiin. Mutta näyttäisi olevan vielä näinkin: rakkauden talossa on jotain mitä voi tehdä ja jotain mitä ei voi tehdä. Rakkautta tai varsinkaan sen kokemista ei voi koskaan loppuun saakka tehdä,  mutta sille voi yrittää tehdä rakkauden talossa tilan eli mahdollisimman mielekkään infrastruktuurin eli perusrakenteen, jossa se voi tulla esiin tai joka mahdollistaa tärkeältä osaltaan rakkauden kokemisen eli rakkauden esiin tulemisen. Näitä rakkauden talon perusrakenteita eli rakkauden infrastruktuuria tutkimme tässä sarjassa tarkemmin. Mitkä rakkauden talon perusrakenteet ovat sellaisia, jotka mahdollistavat rakkaudelle tilan tulla esiin?