Rakkauden talossa – Osa 4

 

Rakkauden talon infrastruktuuri – viemärit ja vesivessat


Pariskuntien rakkauden talossa on siis jokin samanlainen ulottuvuus ja infrastruktuuri kuin ovat viemärit ja putket ja sähkökaapelit tavallisessa talossa. Nuo perusrakenteet mahdollistavat paljon asioita, mutta niihin ei tule kiinnitettyä kovin paljoa huomiota niin kauan kun ne ei ihan pahasti mene epäkuntoon. Ja jos tai kun ne menevät epäkuntoon, niin elämästä kuin rakkaudestakin tulee työlästä, hankalaa ja kurjaa. Rakkauden tila tulla esiin hankaloituu ja estyy, jos rakkauden talon perusrakenteet ovat huonossa kunnossa tai toimimattomat. Rakkauden taloa tutkimalla, voimme huomata, että myös rakkaudella on siis oma infranstruktuurinsa eli omat perusrakenteensa, joihin ei aina tule kiinnitettyä riittävästi huomiota.

Tässä sarjassa olisi tarkoitus tutkia ja kiinnittää huomiota tähän piilossa olevaan puoleen rakkaudessa. Edellisessä jaksossa tutkimme puhtaan raikkaan veden sekä kylmän ja kuuman veden sekoittamisen välineistä ja termostaattien mahdollisuuksia. Tällä kerralla lähdetään likakaivojen ja viemärien maailmaan. Ensinnäkin millainen on sellainen riittävän hyvä rakkauden infrastruktuuri eli perusrakenne, joka mahdollistaa sen, että rakkaudella on tila tulla esiin ja pysyä elävänä ja esillä viemärien ja vesivessojen kautta?

Nykymaailmassa puhutaan paljon vallasta. Postmoderniksi kutsuttu näkökulma on vielä erityisesti voimistanut tätä vallan näkökulman käyttämistä asioiden tutkimisessa. Yksi osa valtaa on kuitenkin tällöin usein katveessa ja aliarvostettuna. Kyseessä on valta antaa olla. Valta lopettaa kurjia asioita. Valta panna piste negatiivisille vuorovaikutusepisodeille. Valta antaa anteeksi ja antaa olla. Valta ainakin lähteä matkalle antaakseen asian olla.

Rakkauden infrassa tämä voisi olla valta ja kyky osata vetää vessa ja tyhjentää roskis sille kuuluvaan paikkaan. Ennen vanhaan oli erilaisia puuceitä. Nekin toimivat kun niitä osattiin käyttää. Puucee ei ala haisemaan sen enempää kuin vesivessakaan, jos sitä osataan käyttää. On kurja juttu, jos meidän ihmisten jätökset alkavat kertyä eli jos vessaa ei vedetä tai puuceeta käytetä oikein karikkeita käyttäen. Shit happens – on melkoisen todellinen huomio tästä maailmasta ja myös ihmisten suhteista. Aina välillä käy niin, että ei mene putkeen, sille ei voi mitään. Mutta se, että pitkään ja pinttyneesti eletään käyttämättä valtaa antaa olla eli valtaa vetää vessa, se on hankala homma. Jos tätä taitoa ei osata, se pitää opetella yksin ja yhdessä. Muuten ei hyvä heilu.

Kuinka siis omalta osaltasi huolehdit viemäreiden kunnosta ja vessan vetämisestä? Entä te pariskuntana? Onko teillä käytössä valta antaa olla? Onko teillä käytössä valta päästää toinen irti jatkuvasta velkomisesta? Onko sinulla hallussasi taito ja tekniikka, jolla ikävistä jutuista, mokista, möläytyksistä ja muista haisevista asioista päästään eteenpäin? Tarkistakaa viemärin kunto ja vessanpöntön toiminta. Opetelkaa käyttämään niitä ja pitämään ne kunnossa. Elämän laatu kohenee ja rakkaus muuttuu raikkaammaksi. On sanottu, että anteeksi antamista voi ajatella niin kuin matkalle lähtemisenä tai niin kuin perille pääsemisenä. Vessanvetäminen vertauskuvana korostaa sitä, että anteeksi antaminen matkalle lähtemisenä on se ensimmäinen ja tärkeä juttu. Jos kaikki on muuten yleisesti kunnossa putkistossa, riittää se, että osataan käyttää oikein ja riittävän usein vessan huuhtelua eli lähteä matkalle anteeksi antamiseen. Jos sitten on havaittavissa putkistotukoksia tai putkien huonon kunnon takia likavesi nousee kylppäriin, myös putkimiestä voidaan tarvita avaamaan tukkiutuneita viemäreitä. Tätä varten on pariterapiaa tarjolla.

Herää kysymys: millainen on sellainen riittävän hyvä rakkauden infrastruktuuri, joka mahdollistaa sen, että rakkaudella olisi tila tulla esiin? Entä jos oma infra on päässyt rapistumaan ja asiat tökkivät, mitä sille voisi ehkä yrittää tehdä? Ja kolmanneksi kun akuuteista ongelmista on päästy, miten rakkauden infraa pitäisi ehkä jatkossa käyttää, huoltaa ja pitää käyttökuntoisena kunkin järjestelmän suhteen? Pariskuntien rakkauselämän painopisteen ei ole tarkoitus olla erilaisten haisevien lastien analysoinnissa tai siinä, kuka teki mitäkin, vaan siinä, että putkisto olisi kunnossa tai saataisiin kuntoon ja vessahuuhtelu ratkaisisi ongelmat, jotka sillä on tarkoitettu ratkeamaan.

Järjestelmiä pitää oppia myös huoltamaan ja pitämään käyttökunnossa. Tämän taidon opettelu on tärkeä osa rakkauden talossa viihtymistä. Harva on innostunut putkiremontista eli pariterapiasta, mutta useimmat meistä joutuvat sellaiseen turvautumaan ajan mittaan, aivan kuten talojen putkistojakin pitää rempata aika ajoin. Ja voihan sitä ajatella niinkin, että jos putkiremontti tehdään, talo on yleensä taas toimivampi ja mukava asua. Ei putkiongelmien takia välttämättä koko tarvitse taloa vaihtaa, vaikka joskus valuvat putket yhdistettyinä kenties vakaviin rakennusvirheisiin voi tuottaa siinä määrin pahoja kosteus- ja homevaurioita, että talo muuttuu asuinkelvottomaksi. Monissa lievemmissä tapauksissa hajuhaitat voivat olla ikäviä, mutta eivät itsessään muuten fataaleja. Viemäröinnin virheet ovat monesti korjattavissa ja niin vanha talo ja sen asukkaat voi saada uuden elämän ja mahdollisuuden.