Rakkauden talossa – Osa 5 – Pientä puhetta pariskunnille

Rakkauden talon infrastruktuuri – ilmanvaihtojärjestelmät

 

Pariskuntien rakkauden talossa on siis jokin samanlainen ulottuvuus ja infrastruktuuri kuin ovat viemärit ja putket ja sähkökaapelit tavallisessa talossa. Nuo perusrakenteet mahdollistavat paljon asioita, mutta niihin ei tule kiinnitettyä kovin paljoa huomiota niin kauan kun ne ei ihan pahasti mene epäkuntoon. Ja jos tai kun ne menevät epäkuntoon, niin elämästä kuin rakkaudestakin tulee työlästä, hankalaa ja kurjaa. Rakkauden tila tulla esiin hankaloituu ja estyy, jos rakkauden talon perusrakenteet ovat huonossa kunnossa tai toimimattomat. Rakkauden taloa tutkimalla, voimme huomata, että myös rakkaudella on siis oma infranstruktuurinsa eli omat perusrakenteensa, joihin ei aina tule kiinnitettyä riittävästi huomiota. Tässä sarjassa olisi tarkoitus tutkia ja kiinnittää huomiota tähän piilossa olevaan puoleen rakkaudessa.

Edellisissä jaksoissa tutkimme puhtaan raikkaan veden sekä kylmän ja kuuman veden sekoittamisen välineitä ja mahdollisuuksia sekä likakaivojen ja viemärien maailmaan. Mietimme, millainen on sellainen riittävän hyvä rakkauden infrastruktuuri, joka mahdollistaa sen, että rakkaudella on tila tulla esiin ja pysyä elävänä ja esillä niin sisään tulevan puhtaan veden kuin viemärien ja vesivessojenkin kautta? Tällä kertaa mietimme ilmanvaihtojärjestelmien maailmaa.

Ilmanvaihto voidaan järjestää monella tavalla. Vanhoissa taloissa ilmanvaihto oli usein painovoimalla toimiva perusratkaisultaan. Sitä saatettiin sitten tehostaa tarvittaessa ikkunoita aukomalla. Sittemmin ilmanvaihtojärjestelmät on pitkälti koneistettu. Talot ovat muuttuneet energian säästön nimissä tiiviimmiksi ja tehokkaammiksi. Luontainen hengittävyys on vaihdettu umpiotaloihin ja koneellisiin systeemeihin. Entäpä sitten pariskuntien rakkaussuhteen ilmanvaihtojärjestelmät? Mitä niistä voisi sanoa?

Ensin sana taloista. Kuluttaja maailma on osaltaan ollut luomassa ajatusta siitä, että avioliitto on kuin hotelli. Siihen suhtaudutaan toisten ylläpitämänä asiana, jossa kukin meistä kuluttaja-valitsijoista aikamme asustaa ja tarvittaessa sitten vaihtaa mukavampaan hotelliin, jos palvelu ei pelaa tai tapetit alkavat tympiä. Tämä ei ole ihan oikea ja rakentava näköala avioliittoon. Yleisesti on kai niin, talojen olisi hyvä olla tarvittavan tiiviitä, niin, että lämpö niissä säilyy pakkasilla, mutta myös sillä tavoin ilmastoituja, että niissä voi elää raikkaassa ilmassa. Avioliitto on tarkoitettu tällaiseksi riittävän tiiviiksi ja lämpimäksi, mutta myös sopivasti hengittäväksi taloksi. Sitä ei ole tehty miksikään kolkoksi ja vetoisaksi kivivankilaksi, jollaisena se joskus näyttäytyy, mutta ei myöskään hataraksi avoteltaksi, joka ei kestä erilaisia vuodenaikoja ja elämän kuluttavia kausia. Avioliitto on talo, jossa rakkaudella on tila tulla esiin. Talo on tärkeä, mutta ei kaikki. Tärkeää on myös se, miten siellä talossa eletään. Silläkin on iso merkitys

.Jos ollaan oikein lähekkäin ja paljon lämpimien peittojen alla, ei ulkoista viimaa huomaa samalla tavalla, kuin jos ollaan enemmän kukin omissa oloissa ja ehkä vajaana läheisyyden ja lämmön suhteen. On paitsi erilaisia taloja, myös erilaisia vaiheita. Usein parit aloittavat sellaisesta fuusiomaisesta läheisyydestä, jossa ”toinen on ilma, jota hengitän”, kuten laulussa sanotaan. Kun aika kuluu, alkaa tarve olla suhteessa myös omaan itseen ja omiin intresseihin korostua myös. Halutaan ehkä enemmän happea suhteeseen ja herää tarve päästä myös yksin tuulettumaan. Liian tiiviisti tai ahtaasti vain toisen kanssa oleminen voi tuntua tunkkaiselta ja voi tulla tunne, että happi loppuu suhteesta. Tällainen nostaa esiin parisuhteen oikeanlaisen ja riittävän ilmanvaihdon ja ventilaation tärkeyden. Kuten edellä puhuttiin viemäreiden kohdalla mahdollisen putkiremontin tarpeesta, niin aivan vastaavalla tavalla voi olla tarpeen uudistaa ja säätää sopivammaksi parisuhteen lämmityksen ja ilmanvaihdon suhdetta. Jos näin tehdään ja saadaan aikaan hyvä tulos, vältetään hometalo ongelmat ja talon vaihtamisen tarve.

Ilmanvaihdon suhteen on ensinnäkin tärkeä ymmärtää se lähisuhteiden ilmanvaihdon perussääntö, että läheisyyden tuottamaa lämmön sekä erillisyyden avaamaa raikkautta ei pidä pelata vastakkain, vaikka ne joissain kohdin saattavatkin kärjistyä ja polarisoitua. Yleisesti molemmissa on puolensa ja niiden välinen kierto ei ole mitään muuta kuin itse elämää. Ongelma syntyy usein siitä, jos toisen tarve on jossain kohtaa elämää enemmän toisessa eli esimerkiksi lämmössä ja läheisyydessä ja toisen taas siinä toisessa eli erillisyyden raikkaudessa. Pääsääntö on silti aina, että nämä kaksi ovat toisiaan varten ja toistensa ystäviä, eikä suinkaan toisiaan vastaan tai toistensa vihollisia. Hyvässä suhteessa voi turvallisesti ja ilman huolta käydä ulkona tuulettumassa ja tulla sieltä raikastuneena sisään – toisen luo ja lähelle. Tämä suhteen dynamiikka on kuin vastaava kuin sisään ja uloshengityksen liike. Molempia tarvitaan ja tuota liikettä myös jokainen parisuhde tarvitsee.

Tämä erillisyyden ja läheisyyden – sisään ja ulos – hengitys edellyttää luottamusta ja avoimuutta. Kun luottamus on olemassa, kummankaan ei tarvitse ryhtyä hyperventiloimaan, vaan sisään ja uloshengitys voi olla pääasiassa rauhallista ja leppoisaa. Luottamuksen voivat rakentaa luotettavat henkilöt, jotka kykenevät elämään ja ilmaisemaan itseään ennakoitavasti ja ymmärrettävästi. Tästä jatkamme seuraavilla kerroilla.