Voi taivas - puhetta nuorista -sarjan jaksot ovat En mä jaksa, Ei mul oo nälkä, Mutku kaveritki, Ihan sama, Ei ne oo syvii, Kuka mä oon, Anna mun olla, Mä haluun olla rauhas

Erityisesti nuorten vanhemmille suunnattu podcast Voi taivas – Puhetta nuoresta on julkaistu tänään keskiviikkona 10. tammikuuta. Podcast koostuu kahdeksasta asiantuntijahaastattelusta.
- Sarjan toivotaan rohkaisevan nuoria ja heidän vanhempiaan hakemaan apua ja ehkä keskustelemaan näistä asioista yhdessä, sanoo podcastin ideoinut johtava perheneuvoja Sari Sundvall-Piha.

Aiheina jaksoissa ovat mielenterveys- ja syömishäiriöt, päihteet, syrjäytyminen, viiltely, seksuaalisen identiteetin etsintä, yksinäisyys ja kiusaaminen. Ajatus podcastin tekoon nousi huolesta nuorten pahoinvoinnista. Monet nuoret kamppailevat masennuksen ja ahdistuksen kanssa.

Asiantuntijoina kysymyksiin vastaamassa ovat psykiatri, psykoterapeutti ja biologisen psykiatrian dosentti Henry Karlsson, päihdelääketieteen professori Solja Niemelä, yhteisötoiminnan päällikkö Miika Neulaniemi Fingerroos-säätiöstä, nuorisopsykiatrian apulaisprofessori Max Karukivi, nuorisopsykiatrian dosentti Kim Kronström ja kasvatuspsykologian professori Niina Junttila, joka toimii Right to Belong -konsortion puheenjohtajana. Heitä haastattelee psykologi, perhepsykoterapeutti ja perheneuvoja Nonna Huotarinen. Podcastin kaikki jaksot on myös litteroitu, eli podcast on saavutettava. Podcastin on äänittänyt ja videon tehnyt toimittaja Simo Ahtee. 

Podcastin ovat tuottaneet Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän perheasiain neuvottelukeskus, viestintäpalvelut ja yhteinen kasvatustyö. Yhteistyössä ovat mukana Turun yliopistollinen keskussairaala, Tukenasi ry, Fingerroosin säätiö, Vamos Turku (Diakonissalaitos), Turun Tyttöjen Talo ja Turun NMKY – YMCA Turku.

Virallisesti podcast julkistettiin Kirkon kasvatuksen päivillä Jyväskylässä 10.1.2024. Puhetta nuorista -podcast on kuultavissa Spreakerissa, Soundcloudissa ja Spotifyssä. Sarjan kaikki jaksot on julkaistu kerralla ja löytyvät osoitteesta voitaivas.fi. 

Psykiatri Henry Karlssonille nuorten mielenterveysongelmat ovat tuttuja, sillä hän hoitaa niitä liki päivittäin. Hän on myös yksi Puhetta nuoresta -podcastin asiantuntijoista. Mielenterveysongelmien hoitoon voi olla valitettavasti vaikea päästä, mutta hoito sinänsä on tehokasta. – Nuorten mielenterveyspalveluiden kysyntä on kasvanut selvästi. Siinä on yhtenä syynä vanhempien ja opettajien huoli. Podcastilla pyritään antamaan tietoa ja ehkä vähän rauhoittelemaankin ihmisiä. Nimittäin vaikka huoli nuorista on kasvanut, niin välttämättä itse ongelmien määrä ei ole, Karlsson sanoo.